Mindre än en månad till Vikingträffen

  • 4 apr 2015

Banläggaren spekulerar

Vikingwebben ringde upp banläggaren P-M Svärd på långfredagens eftermiddag

Mindre än en månad kvar, hur ser det ut?

-          Mycket bra, det finns snö kvar i skogen i skuggpartier men det ”äter på det”. Bankontrollanten lämnade OK idag, så nu kör vi!

Hur har banläggningsarbetet varit?

-          Klurigt! I september bestämde vi TC, med tanke på att det är tidigt, så tidigt har Viking aldrig arrangerat förut, var vi tvungna att väga in ett tjälsäkert TC. Det har vi nu , det är redan torrt på TC. Sen är det ju så att får man inte hem de gröna o vita banorna med bra ledstänger så funkar det inte ändå. Inskolning och H/D 10 kommer få tydliga ledstänger hela vägen. H/D 12 får lite ovanligare ledstänger men fortfarande tydligt. Svarta och blå banor får en blandning av lätt o svårt. Jag tror att tävlingen kommer att präglas av förmågan att tempoväxla. Jag har haft ett oerhört bra bollplank och samarbetspartner i Mats Bergenfur. Vi har spånat på banor och besökt alla kontroller tillsammans. Bankontrollanten Jörgen är ju noggrannheten själv så det borgar för att allt sitter rätt. 

Vikingträffen brukar ju vara tuff, blir den det i år också?

-          Ja det kommer den att bli. Kuperingen är inte så stark och det är inte så stenigt som det brukar vara. Men visst kommer det finns uppförsbackar! Och just blandningen mellan lätt o svårt tror jag kan ställa till det. På slutet kommer alla banor att passera en mycket fin lärk-hed. Här odlade den närliggande plantskolan lärkträd för länge sedan. Även om det är mycket tall på heden nu så finns en del präktiga lärkträd där. Men jag vill också varna för att strax före detta parti förekommer en mycket brant utförslöpa. De flesta har möjlighet att ta stig nerför men de svarta banorna får en riktigt tuff utförslöpa. Här gäller det att tänka till och vara försiktig. Rakt på eller runt, det får löparna avgöra!

Mass-start i år igen för Lilla-VM klasserna?

-          Ja det blir det. En gång är ingen gång, två gånger är det prövat och tre gånger är en tradition. Det är tredje året vi i Viking kör det nu. Som vanligt så har DH14/16 gafflat medan DH12 har raka banor. Jag vet att många ungdomar skyr detta som pesten men samtidigt är det ett moment man vill ha med på Lilla-VM programmet. Det kräver lite rutiner utöver det vanliga, men vi har fått in snitsen på det nu så det ska nog gå bra även i år. De här klasserna kommer att ha radiokontroll också, klubbens teknik-fantomer Bröderna Byström o Tobbe har fixat till automatiska kontroller som sänder stämplingarna över internet. Fantastiskt!  Nä nu blir det lite påsk-mat. Glad Påsk, om 28 dagar är det dags. Kom till Sjögränd och orientera, du kommer inte ångra dig!