Orientering på cykel

  • 14 maj 2012

Mountainbike-orientering i Borlänge

Det finns numer några grenar utöver den traditionella orienteringen, till exempel MTB-OL , orientering åkandes moutainbike på stigar i terrängen.

Bröder Dalheimer provade detta i helgen nedan följer en rapport från detta skriven av Kalle D. Håll tillgodo!

Mountainbikeorientering är en ganska ny orienteringsgren i Sverige, men har funnits länge på kontinenten och i Danmark. Det går såklart ut på att man besöker sina kontroller med en mountainbike. Orienteringen är ganska enkel, ungefär som i skidorientering, det svåra är att hålla kartkontakten i den höga farten som cyklandet innebär. Kartan är i grunden en vanlig orienteringskarta, men stigarna har olika sorters streck, beroende på hur breda de är och hur bra det går att cykla på dem. Man får bara cykla på sådant markerade stigar eller asfalterade vägar, inte tvärs genom skogen, men det skulle ju inte gå så bra heller.

I underbar försommarväder hölls tävlingen vid Mellsta camping och skidstadion norr om Borlänge. Hela två kartbyten fanns på varje bana, alla åkte således på tre olika kartor som också hade ganska olika egenskaper. Den första gick mest på asfalt i ett bostadsområde, den andra på små stigar i ett mycket kuperat skogsområde ner mot Dalälven, och den tredje slutligen i ett ganska flackt motionsområde med otroligt många stigar som det var svår att hålla koll på. Direkt efter första kartbytet passerade alla åkare arenan så att det fanns bra tillfälle för publiken att heja på. Tävlingen var även första deltävlingen i den nyinrättade svenska MTBO-cupen, så en hel del elitåkare och till och med landslagsåkare var på plats.

Speciellt med tanke på att det var deras första tävling i MTBO överhuvudtaget gick det jättebra för Jan och Tim. Tim tävlade i H12, en bana på 4540 m, och kom på en 4:e plats, Jan tävlade i Öppen Mellan, en bana på 6540 m, och kom på en 6:e plats av hela 14 åkare.

// Kalle D